Tapahtumat

Huhtikuu  2018
S M T K T P L
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Päivän kysymys

Mikä on parasta Humuksessa?

Humanistinauha

Humanistinauha

Humanistinauha on Humanistisen Killan, HuTK:n opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan tunnusnauha, jota kannetaan Killan tunnuksena perinteisten osakuntanauhojen tapaan ylioppilaskunnan nauhan ohella.

Nauhassa loistavat Humanistisen Killan värit: musta, keltainen ja punainen. Värit kuvaavat humanismin punakultaista liekkiä mustassa, teknillis-lääketieteellisessä yössä. Nauhan on suunnitellut FM Risto Pyykkö vuonna 1991.

Kantotapa ja tilaisuudet, joissa nauhankäyttö kuuluu asiaan

Tytöt kantavat nauhaa rinnan yli vasemmalta olalta oikealle kupeelle. Ks. kuva alapuolella:

                                        

Pojat kantavat nauhaa rinnan yli oikealta vasemmalle kupeelle.

                                         

Mikäli tytöt kantavat ylioppilaskunnan sini-valkoista, saman levyistä tunnusnauhaa, tulee se arvojärjestyksessä ensimmäiselle sijalle ja Humanistinauha toiselle. Tällöin Humanistinauha on ommeltava rusetiksi. Ks. kuva alapuolella:

                   

Pojat asettavat Humanistinauhan ylioppilaskunnan nauhan alapuolelle (ks. kuva alapuolella). Pojat voivat kantaa alekkain enintään kolmea nauhaa. Oman tärkeimmän nauhan, eli Humanistinauhan, alle tulee seuraavaksi tärkein oman yliopiston parista saatu tai muista yliopistoista tullut nauha.

                                       

Tytöillä nämä solmitaan niin ikään ruseteiksi ja asetetaan edellisen rusetin alapuolelle sydämen puolelle. Ks. kuva alapuolella:

                                           

Alun perin osakuntanauhoja saattoi käyttää vain juhlapuvun kanssa (frakki ja pitkä puku), mutta ajan vaatimukset on pakko ottaa huomioon, joten lienee hyväksyttävää, että tytöt voivat käyttää Humanistinauhaa "pelkkänä" rusettina (katso kuva alapuolella), sillä tyttöjen kohdalla nauhaa riittää tällöin saman mittainen pala kuin pojillakin (n. 40 cm) muutoin nauhan on yllettävä koko yläruumiin yli, kuten yläpuolella.

                                         

Nauhaa käytetään yhdistävänä, kantaaottavana ja propagandistisena tunnuksena kaikissa soveliaissa juhlatilaisuuksissa (ylioppilaskunnan vuosijuhla, onnittelu- ja vierailukäynnit, kiltojen ja laitosten hienommat juhlat ym.).

Killan tai opiskelijaryhmän ehdotuksesta nauhaa voidaan myöntää ulkopuolisille kunnianosoituksena joko kannettavaksi tai yhteisöille kunniakirjan kanssa tauluna, jolloin nauha on lasin alla kunniakirjan ohessa. Kunniakirjasta tulee ilmetä, kuka tai mikä on nauhan saaja, kuka on luovuttaja ja mitkä ovat perusteet.

Täysin avokaulaisen tai olkaimettoman juhlapuvun kohdalla on tyttöjen katkaistava täysimittaisena kannettava nauha. Nauha ei saa olla paljaalla iholla! Katso kuva alapuolella:

                                          

Lisävinkkejä:

Muistakaa tuo pieni, ihmiskunnan historiassa käänteitä tehnyt keksintö: hakaneula! Pojat voivat kiinnittää nauhansa niillä paitaan, tai mikä parhain ratkaisu, henkseleihin. Tällöin nauhan voi "pingottaa" yli rinnan ja se istuu uljasta rintakehää vasten hyvin. Mikäli tyttö kantaa nauhaa taiteen sääntöjen mukaisesti täysimittaisena (katso ensimmäinen ja viides kuva), niin ei kannata tehdä solmua, vaan kannattaa ommella kuten alla esitetään.

P.S. Tytöt käyttävät uusien, ehkä hieman "epäakateemisten" sovellutuksiemme puitteissa nauhaa rusettina myös jakun kanssa, vaikka poikien tapa tuntuisi luonnolliselta.

OBS! Väittelijä ei saa kantaa nauhaa!

Ja nauhaahan voi ostaa luonnollisesti Humus-kuppilasta!

Tekstistä kiitokset Markus H. Korhoselle.